Hardlopen voor je gezondheid?

Veel mensen denken dat je ‘cardio’ moet doen om je conditie te trainen. En je doet ‘cardio’ door hard te lopen. Als je vraagt waarom conditie belangrijk is weten zij dat vaak niet precies. Als je een marathon wilt lopen dan heb je een marathon conditie nodig. Dan is hardlopen een goed idee. Als je een zwemmarathon wilt zwemmen heb je een zwemmarathon conditie nodig. Daarvoor moet je veel zwemmen.
Maar als je gezond wilt zijn? Je fit en sterk voelen? Is een ‘cardio’ conditie dan het allerbelangrijkste? Dr. Cooper dacht meer dan een halve eeuw geleden van wel. Hij dacht dat als je één bepaald onderdeel van de celstofwisseling traint dat dé manier was om je hart- en bloedvaten, je spieren en je longen te versterken: het aerobe deel. Dat is een deel van de celstofwisseling dat zuurstof gebruikt.
Inmiddels hebben veel onderzoeken laten zien dat als je spierkracht gaat afnemen, als je beginnende sarcopenie hebt, het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten toeneemt. Naarmate de sarcopenie toeneemt wordt dat risico steeds groter. Dezelfde soort relatie zie je tussen sarcopenie en COPD. Tussen sarcopenie en hypertensie (verhoogde bloeddruk). Tussen sarcopenie en kanker. Tussen sarcopenie en diabetes.
Een traditionele cardiotraining zoals hardlopen versterkt je beenspieren. Vooral als je sprint. Maar de andere grote spiergroepen, je borst-, arm-, rug- en buikspieren worden door hard te lopen niet of nauwelijks versterkt. Als je traint voor je gezondheid is het logischer om een training te kiezen die al je grote spiergroepen versterkt. Hoe meer spiermassa en spierkracht hoe beter bestand je bent tegen sarcopenie. Bij fit20 train je de ‘big five’: jouw 5 grote spiergroepen. Daar word je enorm sterk van. En dat beschermt je gezondheid en je voelt je super!