Wereld Diabetes Dag

Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Wist je dat diabetes de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland is? En dat diabetes vaak voor allerlei complicaties zorgt?

Als je diabetes hebt werkt de thermostaat van je bloedsuiker niet meer. Dan moet je zelf voor een stabiel bloedglucose zorgen en dat is lastig. Bewegen en sporten zorgen dat dit makkelijker gaat.

Het grootste glucose reservoir in je lichaam zijn de skeletspieren. Er is ook een kleine opslag in de lever. Als het spier- en lever reservoir vol is dan komt er al snel teveel glucose in je bloed. Je bloedsuiker is dan te hoog. Door te bewegen zal het glucose reservoir in de skeletspieren leger raken. De glucose wordt door de spieren ter plekke opgebruikt.

Het mooie van de fit20 training is dat, afhankelijk van hoe zwaar je kan trainen, het glucose reservoir in de spieren in één klap leeg getraind wordt. Zo’n reservoir dat in één keer leeg is zet meteen allerlei verbeterprocessen in gang. Ons lichaam wil namelijk dat er altijd een voorraad glucose beschikbaar is. Nadat het glucose reservoir in één keer leeggetrokken is, zorgt het lichaam ervoor dat insuline beter werkt en het glucose transport naar de spiercel efficiënter verloopt. En dat zorgt voor een stabielere bloedsuiker en een betere gezondheid. Met én zonder diabetes.